Турция прати доклад за "Булгартабак" в Интерпол

вторник, ноември 14, 2017 |

Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава", който е бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол. Това става ясно от годишния доклад на KOM, който е публикуван миналата седмица.

В него за пореден път турските власти съобщават, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. Според турските власти щетите за бюджета от незаконните цигари са 400 млн. турски лири (което е приблизително 172 млн. лв.) на година. "От друга страна, известен факт е, че терористичните организации "Работническа партия на Кюрдистан" (PKK) и "Общество на кюрдските организации" (KCK) постигат големи приходи, събирайки т.нар. такси от контрабандистите, за да ги оставят да преминат през т.нар. митнически пунктове, изградени извън нашите граници", пише още в доклада.

В доклада на KOM се казва още, че информацията за контрабандата на цигари е била обсъдена с чуждестранни полицейски представители и по-специално британската Национална агенция за борба с престъпността, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Interpol и Британския кралски институт за отбрана и сигурност - Royal United Services Institute, който е много активен на Арабския полуостров и в Близкия изток.

Проблемът за българските цигари е поставен за пръв път от КОМ през 2010 г., но тогава делът им не е толкова значителен. След приватизацията на компанията през 2011 г. очевидно проблемът се задълбочава, защото въпросът се повдига във всеки годишен доклад на KOM (освен този за 2013 г.) През 2015 г. от правоохранителната институция съобщиха, че цигари с марките Victory, MM и Prestige съставляват 50% от нелегалния пазар в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на "Булгартабак".

Според турските власти цигарите тръгват от свободната зона в Дубай Jebel Ali, откъдето по различни канали през Иран, Сирия и Ирак достигат до Турция.

През пролетта на тази година вторият по големина производител на цигари в света - British American Tobacco (BAT), купи всички марки на "Булгартабак холдинг" за България и Адриатика, логистичния му бизнес и веригата Lafka в Босна. Когато през юни тази година българските власти заловиха голямо количество цигари без бандерол от марката на "Булгартабак" ММ, влизащи от Турция, от BAT заявиха, че нямат права върху марките на "Булгартабак" извън България и Адриатика.

Това означава, че най-вероятно "Булгартабак холдинг", чиято собственост се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, е запазил правото за тези марки на пазарите от арабския свят.

От Интерпол коментираха, че единствено държавата заявител може да коментира случая, а от турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) обясниха пред "Капитал", че са засекли, че контрабандните цигари, които влизат в страната, са предимно на "Булгартабак". "Не се разследват конкретни хора и няма повдигнати обвинения", казаха още от КОМ и уточниха, че са задължени да изпратят информация до Интерпол в такива случаи. Нямат представа какво е станало впоследствие, защото случаят е поет от дирекция "Интерпол" на турското МВР. Оттам не отговориха на изпратените от "Капитал" въпроси. До редакционното приключване на броя отговор не беше получен и от турското посолство в София.

Дипломат от западноевропейска държава коментира неофициално пред "Капитал", че България е възприемана като транзитна държава, през която влизат нелегални цигари от Гърция, достигащи до пазарите в Западна Европа. "Известно ни е, че има разговори между българските и турските власти във връзка с контрабандата на български цигари в Турция", коментира източникът ни.

До редакционното приключване от "Булгратабак холдинг" не отговориха на изпратените до тях въпроси.

На въпроси на "Капитал" за това какъв е коментарът на BAТ на констатациите на турските служби, има ли яснота BAT как цигари от нейни марки са попаднали на нелегалния пазар в Турция, кой има лиценз за търговия с марките Victory, Prestige и ММ за ОАЕ, Ирак, Иран и Кюрдистан, има ли осъществена връзка между BAT и турските власти или представители на други правоохранителни институции по въпроса (в доклада е записано, че турските власти работят по случая в сътрудничество с британската National Crime Agency) и какв действия предприема BAT за борба с появата на нейни цигари на нелегалния пазар в Турция, от BAT отговориха:

"Бритиш Американ Табако следи всички развития в региона и компанията работи с всички правителства, за да гарантира, че всяка продадена кутия цигари е напълно легална и с платени данъци.
Както беше подчертано при финализирането на сделката по придобиването на търговските активи от Булгартабак през май 2017 г., както и по отношение на всичките ни други марки, ние правим нужното, за да гарантираме цялостното изпълнение на политиката ни по борба с незаконната търговия. Това включва и съвместни действия с българското правителство и индустрията в справянето с общия проблем."

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/11/13/3077249_turciia_prati_doklad_za_bulgartabak_v_interpol/?

0 коментара:

Публикуване на коментар