Мустафа Карадайъ е новият лидер на ДПС

неделя, април 24, 2016 |

Съпредседателят досега вече е начело на партията, но почетният председател Ахмед Доган ще я контролира 




Той беше избран от Деветата национална конференция на движението единодушно, научи Канал 3 от делегати след избора, преминал при закрити врата за медиите.
„С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път”, e
заявил след избора си развълнуван Карадайъ, съобщи по-късно пресцентърът на ДПС.
Новият лидер е благодарил на почетния председател д-р Ахмед Доган и конференцията за доверието.
Още преди избора му делегати споделиха, че Карадайъ е единственият кандидат за поста, овакантен след изключването на предишния председател Местан на 24 декември м.г.
Карадайъ беше съпредседател на партията заедно с Рушен Риза и Четин Казак, като тримата бяха посочени от почетния председател на движението Ахмед Доган.
Именно Карадайъ изнесе политическия доклад на ДПС по време на форума и очерта главното послание - ДПС да пребъде и "да покаже на света, че винаги си остава, а другите си заминават".
Самият Доган си тръгна след първата част на форума, а самото му появяване и споменаване на името му бе бурно аплодирано с възгласи "ДПС". В речта си Карадайъ отправи специални благодарности към Доган за това, което е ДПС днес.
"Големите неща се случват, защото има големи хора, които умеят да генерират енергия, умеят да я регулират, ДПС е голямо, защото има лидер като д-р Ахмед Доган",
каза по-рано в речта си наследникът.
В същото време почетният председател Ахмед Доган  ще има допълнителни правомощия, според промени в устава.
Те предвиждат Доган да има контролните функции в партията, да може да свиква заседания на ръководните органи - Централен съвет, Централно оперативно бюро и Централна контролна комисия. Той ще контролира и финансите на ДПС.
За това загатна още в доклада си преди да бъде избран новият лидер Карадайъ.
"Необходимо е да се даде нов импулс на контролните органи, което ще бъде и вътрешната система за сигурност в партията, и тези органи да са под шефството на почетния председател", каза той.
"Целта е постигане на баланс и справедливост в партията, за постоянен контрол на финансите и на дейността на партийните органи, включително и на представителите на партията в съответните власти", аргументира се Карадайъ.
Други промени в устава на ДПС предвиждат създаването на нов орган - председателски съвет към лидера на движението. В него ще влизат заместниците му и областните партийни ръководства.
В конференцията на ДПС участваха 856 делегати от общо 896.
Кой е Мустафа Карадайъ?

Мустафа Карадайъ е родопчанин - от смолянското село Борино, където е роден на 8 май 1970 г. Завършил е УНСС, учредител на младежкото ДПС и негов пръв председател. Член е на ДПС от 1991 г., когато учредява Академичното дружество на движението в столицата. Наред с това е преподавател по информатика в НБУ. Години наред е секретар и говорител на Централната избирателна комисия. През 2010 г. става организационен секретар на ЦОБ на ДПС, а от 2013 г. е депутат в ПГ на движението - вече в два парламента. Съпредседател на партията заедно с Рушен Риза и Четин Казак от декември 2015 г. до днес. 45-годишният лидер на ДПС е женен, баща на две деца.

0 коментара:

Публикуване на коментар