Анадолу университет откри свой център в Пловдив

събота, август 30, 2014 |



Университет от ранга на Кеймбридж и Оксфорд, чийто дипломи се признават в цял свят, откри в Пловдив своя български център в събота. 

На тържествена церемония лично проф. д-р Наджи Дюндоан, ректор на Анадолу университет, преряза лентата на кокетния офис, който се намира на №6 на известната пловдивска улица „Железарска”. С него бяха зам.-ректорите проф. д-р. Юджел Гюней, проф..д-р. Зафер Асъм Капланчъклъ, проф.д-р. Али Саваш Копарал и деканът на Факултета по Дистанционно обучение проф. д-р Керим Банар. Присъства и генаралният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, който в понеделник дава прощален прием.

Анадолу университет е втори по големина в света, на 13 000 дка площ, с 2 250 000 млн. студенти – 30 000 редовно и останалите с дистанционно обучение. С филиали в 17 страни. До три години те ще бъдат в 60 държави, включително и в САЩ.

“Само университетът “Индира Ганди” в Индия е по-голям от нашия. Имаме 14 факултета, включително космонавтика и гражданска авиация. Притежаваме собствено летище и 15 самолета. Имаме още 10 полувисши, сред тях и за педагози за деца с увреден слух и за деца с умствена изостаналост. Имаме още 9 института и 23 учебни центрове. 50% от студентите в Турция учат при нас. При нас работят 8 500 служители, сред които академичният състав е 2 250, а професорите са 300 ”, обясниха турските академици.

„Анадолският университет е в списъка на мегауниверситетите в света със своите над 2 милиона студенти. Той е сред 500-те най-известни университети. Амбицията ни е да обучаваме студенти в целия свят. При нас всеки може да получи образование, това е човешко право. В момента наши студенти са както един овчар, така и ректор на друг университет, а също бизнесмени и лекари”, заяви проф. д-р Гюндоан. Чобанинът следвал... мениджмънд, а управител на крупна турска фирма учел турска филология, известен лекар пък обогатявал познанията си по ...история. 75% от студентите били над 30-годишни.
„Около 1300 000 ученици от Западна Европа, Македония, Косово, Северна Кипърска Турска Република и Азербайджан учат във Факултета по Дистанционно обучение. През 2013 година към тези държави се присъединява и България.”, съобщи деканът проф.д-р Керим Банар.

Семестриалната такса е около 90 евро.
Кандидат-студентите, които успешно положат приемния изпит в българския център, могат да избират между специалностите за полувисше образование: Външна Търговия, Теология, Туризъм и Хотелиерство и Връзки с обществеността, или между специалностите за бакалавърската степен: Икономика, Стопанско управление, Публична администрация, Социология, Турски Език и Литература и Международни отношения. Благодарение на тази системата се предоставя възможност за получаване на висше образование на всички владеещи турски език.

Анадолският университет си сътрудничи със Силиконовата долина в Щатите. Компютрите и мониторите му са Епъл. Тъй като вече били на една година, смятат ги за остарели и щели да ги заменят с нови. Годишният бюджет на тази крепост на висшето образование в Турция е 250 милиона долара. Не получават нито лев субсидия от държавата.
Университетът си има и собствена телевизия “Окул”, която излъчва денонощно. Има и радио. В тях работят 500 човека. Издават и седмичен вестник. Имат и собствен театър. А на Симфоничния им оркестър би завидяла и Националната ни опера.

От 44 000 чужди студенти в Турция, 21 000 учат в Анадолу университет. Кампусът е по американски модел
Студентското градче си има всичко- кафенета, ресторант, столова. Тенис кортове, спортни игрища. Сградата, в която са разположени студентските клубове по интереси, прилича на един градски дом на културата. Клубовете са над 40. Всеки разполага със собствен кабинет и бюджет.
Какви са условията за кандидатстване желаещите могат да научат от сайта на Анадолу университет. Или пък в
Анадолу университет не може да останеш гладен. В студентския стол се хранят 8000 човека. Скоро ще станат 14 000. Студентите плащат малко повече от 1 лира. Стипендиите им са 500 лири.

След като прерязаха лентата на българския център на Анадолу университет в Пловдив, генералният консул се обърна към ректора: „Имам една молба към вас от името на пловдивчани. Миналата година на Античния театър с голям успех свири оркестърът на университета. Нека и занапред да има такива концерти!”.

Проф. д-р Гюндоан идва за трети път в Пловдив. „Градът ми е много близък. Красив е и много прилича на Ескишехир. Харесвам най-много Стария град”, казва ректорът, който прилича на артист от някой известен сериал. Преподава икономика на труда. Откакто е на ръководна длъжност, не води лекции. „Но още ми се носи славата на професор, при когото трудно се изкарват изпитите!”, смее се той.

Град Ескишехир, в който е Анадолу университет, е по средата на пътя между Истанбул и Анкара. В превод на български означава Стар град. Той има уникална стара градска част, с както ние ги наричаме, „възрожденски” къщи. В него все едно, че се намираш в... Стария Пловдив. Ескишехир обаче е напълно съвременен град. През него минава река Порсук, в която има...венециански гондоли. Голям индустриален център е - произвежда се от дребна бяла техника до самолети. Тук е родното място на Настрадин Ходжа.

Динко ПЕТКОВ, Катя КАЗАКОВА
plovdivmedia.com

0 коментара:

Публикуване на коментар